Rogale

Od pewnego czasu, przy okazji obchodów uroczystości odpustowych ku czci patronów parafii i kościołów naszego dekanatu i nie tylko dekanatu, rozprowadzane są „rogale świętomarcińskie”, z których dochód – uzyskany z dobrowolnych ofiar Wiernych - przeznaczony jest na budowę nowej świątyni. Tradycja wypieku „rogali świętomarcińskich” wywodzi się z Wielkopolski. W dzień św. Marcina, przypadający 11 listopada, w Poznaniu powszechnie piecze się tzw. "rogale świętomarcińskie" z białym makiem, podczas gdy na dawnej wsi w dzień św. Marcina zabijano i jedzono gęś, którą wcześniej uroczyście odzierano z pierza, czyniąc przy tej okazji różne wróżby. Dla Poznania najważniejszym pod względem handlowym był i jest nadal Jarmark Świętomarciński, na którym sprzedawano właśnie owe słynne rogale. Jarmark odbywa się w centralnym punkcie miasta - jakim jest Rynek. Punktem honoru dla każdego Poznaniaka jest kupić podczas jarmarku i skosztować „rogala świętomarcińskiego”. Prawdopodobnie to właśnie na odpuście w parafii, pojawiły się „świętomarcińskie rogale”. Jeden z poznańskich cukierników odpowiadając na apel miejscowego proboszcza o dary dla biednych i ubogich, upiekł ich 3 blachy i przyniósł pod kościół. W dniu 11 listopada, po uroczystej mszy odpustowej w kościele św. Marcina w Poznaniu rusza korowód w kierunku placu Zamkowego. Marcin, w stroju rzymskiego legionisty przejeżdża konno na plac przed zamkiem, gdzie od prezydenta miasta odbiera klucze do jego bram. Stara tradycja ulicznych festynów i zabaw jest w mieście od lat kultywowana.
Oto jest magiczny przepis
na osławione „rogale świętomarcińskie”

składniki :

1 kg maki pszennej
6 jaj
0,5 kostki masła
2 łyżki cukru
5 dkg drożdży
1 szklanka mleka
M a s a
1,5 szklanki cukru pudru
200 g migdałów i orzechów
100 g białego maku
śmietana
sposób przyrządzania

Ciasto drożdżowe przyrządzić - jak wyżej. Wyrabiać do chwili, aż ukażą się pęcherzyki po czym odstawić do wyrośnięcia.
Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdym z nich położyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić go gorącego piekarnika i piec na złoty kolor.